Seiskan pojat?

Seiskan pojat on keskustelumuotoiseen taidekritiikkiin keskittynyt projekti, jonka osapuolet ovat Matti Tuomela (s. 1990) ja Petteri Enroth (s. 1985). Tällä sivustolla keskustelemme ajankohtaisista, tai ainakin omasta mielestämme kiinnostavista, teoksista eri taiteenaloilta.

Keskusteluissa annamme itsellemme luvan kysyä, ihmetellä, jahkata, avata syitä henkilökohtaisille näkemyksillemme, erehtyä ja oppia. Taiteen kokeminen ja ajatteleminen on prosessi, josta perinteisiin kritiikin muotoihin jää vähän jälkiä. Keskustelumuoto purkaa yksittäisen kriitikon valta-asemaa ja avaa konkreettisemmin kriitikon suhdetta teokseen peittämättä kuitenkaan alleen tai väheksymättä asiantuntijuutta. Haluamme valtavirtaistaa keskustelumuotoista kritiikkiä ja samalla lisätä taidepuheen saavutettavuutta, vaikka toki saatamme välillä sortua jargoniin. Lisää mietteitämme kritiikistä löydät ensimmäisestä keskustelustamme tammikuulta 2019.

”Seiskan pojat” viittaa yhteiskunnallisessa ja koulutuspoliittisessa keskustelussa paljon käytettyyn käsitteeseen ”kympin tytöt”. Kirjoittajat ovat entisiä epämotivoituneita peruskoulun keskinkertaisuuksia, jotka sittemmin yllättivät itsensä yliopistolta opiskelemasta taiteidentutkimusta. Emme näekään mielekkäänä rajaa taidemaailman ja ”tavallisen tallaajan” välillä. Lähestymistapamme lisäksi aihevalintamme purkavat rajaa korkeakulttuurin ja populaarikulttuurin väliltä. Saatamme arvioida (tai olla arvioimatta) kaikkea ug-raplevyistä saippuaoopperoihin ja valoinstallaatioihin.

Meihin saa yhteyden esimerkiksi Yhteys-sivun lomakkeen kautta. Jos haluat lisätä meidät sähköpostilistalle, osoitteemme ovat matti.tuomela |ät| hotmail.fi ja petteri.j.enroth |ät| gmail.com.

Suomen taideyhdistys myönsi 2019 Seiskan pojille Edvard Richter-kunniamaininnan ansiokkaasta taidekirjoittamisesta.

Vuodelle 2019 Koneen säätiö myönsi Seiskan pojille 25-prosenttisen työskentelyapurahan. Vuonna 2022 Seiskan pojat kirjoittaa kolmesta museonäyttelystä Suomen taideyhdistyksen 1000 euron apurahan siivittämänä.

Petterin tekemisistä tarkempaa tiliä löytyy hänen kotisivuiltaan.